Hoe spelen wij?

Wie in Vlaanderen scrabble speelt in clubverband doet dit volgens de duplicate methode. De spelregels zijn zoals bij de klassieke methode. De duplicate speelwijze houdt in dat één enkel spel gespeeld wordt door een aantal spelers tegelijk die ieder hun eigen scrabblebord voor zich hebben. Dat kan al met twee spelers, maar ook met honderd of meer tegelijk.

Iedereen speelt met dezelfde letters: deze worden door de spelleider (in Ronse is dat Marcel) uit het zakje getrokken. Ook krijgt iedereen dezelfde bedenktijd: 3 minuten per beurt. Na elke beurt wordt de hoogste score bekendgemaakt en elke speler legt dit woord op zijn bord waarna eventueel overblijvende letters opnieuw in het zakje gaan. Daarna volgt de trekking voor de tweede beurt. Iedere speler houdt zijn persoonlijke score bij en aan het einde van de partij weet ieder dan welke procentuele score men behaald heeft.

Daarnaast is op taalkundig gebied alles op voorhand uitgewerkt om discussies tijdens de partijen te vermijden. Op basis van de Grote van Dale en het officiële Taalreglement, geldig in het hele Nederlandse taalgebied, werd een scrabblewoordenlijst (SWL) opgesteld die alle toegelaten woorden bevat. Bij elke nieuwe uitgave van de Grote van Dale wordt deze woordenlijst bijgewerkt. Momenteel bevat de SWL alle toegelaten woorden tot en met de negenletterwoorden. De SWL dient als enige scheidsrechter in handen van de spelleider. Ook de 10-letterwoordenlijst en de 11-letterwoordenlijst, beiden uitgebracht door de Taalcommissie in samenwerking met de Nederlandse Scrabblebond en de Malino Federatie, zijn bindend.

Deze 100 % eerlijke methode (iedereen heeft elke beurt dezelfde kansen met de getrokken letters) brengt mee dat we niet spelen tegen "iemand" maar om de persoonlijke score zo hoog mogelijk op te drijven.

Teneinde spijtige vergissingen te voorkomen werd een soort code ontwikkeld bij het afroepen van de te gebruiken letters. Op clubwedstrijden is deze letterafroep niet verplicht (bijvoorbeeld: bij Quercus is de R niet Roemenië maar wel: RONSE). Voor interclubs en kampioenschappen is het dat wel.

Hieronder deze lettercode:

A= AMSTERDAM J= JAPAN S= SPANJE
B= BRUSSEL K= KENIA T= TUNESIE
C= CHINA L= LUXEMBURG U= UTRECHT
D= DENEMARKEN M= MAROKKO V= VENEZUELA
E= EGYPTE N= NOORWEGEN W= WATERLOO
F= FRANKRIJK O= OOSTENRIJK X= XANTIPPE
G= GRIEKENLAND P= PORTUGAL Y= YPSILON
H= HONGARIJE Q= QUEBEC Z= ZWEDEN
I= ITALIE R= ROEMENIE

=

BLANCO